top of page

Hoe verbeter je je communicatievaardigheden?

Of je nu manager, bakker, huisman, politicus of ondernemer bent; het verbeteren van je communicatie-vaardigheden helpt werkelijk iedereen succesvoller te worden in zijn of haar rol en bij het opbouwen en onderhouden van relaties.Ik geef je dan ook graag zeven praktische tips om je communicatievaardigheden te verbeteren:


Luister actief

Communiceren begint met luisteren! Neem de tijd om aandachtig te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, zonder direct te oordelen of je eigen reactie te formuleren. Stel verhelderende vragen om beter te begrijpen en toon interesse in hun perspectief.


Werk aan je non-verbale communicatie

Je lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en je toon zijn minstens zo belangrijk als de woorden die je kiest. Let op je non-verbale signalen en zorg dat deze je boodschap ondersteunen en versterken.


Wees duidelijk en beknopt

Vermijd jargon en ingewikkelde taal en houd je boodschap helder en beknopt. Zorg ervoor dat je de essentie van je boodschap in enkele zinnen kunt overbrengen, voordat de aandacht verslapt.


Wees empathisch

Probeer jezelf in de schoenen van de ander te plaatsen om hun perspectief te begrijpen. Empathie tonen helpt bij het opbouwen van sterke relaties en het verminderen van misverstanden. Voor mijn klanten ben ik de 'advocaat van de duivel': ik verplaats mij in de doelgroep en ga na hoe een boodschap bij hen overkomt om deze zonodig bij te schaven.


Verfijn je schrijfvaardigheden

Goede schrijfvaardigheden zijn cruciaal in het bedrijfsleven. We dreigen deze kunst te verleren door snelle appjes, emoji's en thumbs up, maar het kan zeker geen kwaad om te blijven oefenen met het schrijven van duidelijke en overtuigende e-mails, rapporten en presentaties. Zorg ervoor dat je grammatica en spelling in orde zijn.


Geef én ontvang constructieve feedback

Stimuleer open communicatie op de werkvloer door constructieve feedback te geven en te ontvangen. Leer hoe je feedback op een respectvolle en nuttige manier kunt geven en wees bereid om hetzelfde te ontvangen... Deze laatste blijkt nog best lastig in de praktijk, maar met een open dialoog kunnen veel misverstanden worden voorkomen!


Investeer in communicatietraining

Merk je dat je hierbij wel wat hulp zou kunnen gebruiken? Communicatietrainingen of -workshops kunnen je helpen je vaardigheden te verbeteren, nieuwe technieken te leren en zelfverzekerder te worden in je communicatie. Met alle positieve gevolgen van dien, zowel op zakelijk als privé vlak!Over Carole


Carole Matthijsse is zelfstandig Communications Consultant, gespecialiseerd in Strategische Communicatie en Events. Op dit blog deelt zij haar ervaringen, inzichten en meest gestelde vragen.


Volg haar op LinkedIn. en neem contact op per e-mail: info@carolematthijsse.com

コメント


bottom of page