top of page

Ken jij je klant écht? Waarom dit belangrijk is...

Je bent ondernemer en geen hobbyist. Je bent je bedrijf gestart naar aanleiding van een visie, passie, interesse, een ondernemingskans, financiële doelen, financiële onafhankelijkheid of de wens om sociale impact te maken. Hoewel je vaak vanuit dit (jouw) perspectief redeneert, is het belangrijk je te verplaatsen in je ideale klant. No sales no glory. Aan wie verkoop je? Wie is dat? Wat beweegt hen? Je product of dienst is fantastisch (daar ga ik even vanuit), dus waarom is het eigenlijk dan alsnog zo belangrijk om jouw ideale klant goed te kennen?


Gepersonaliseerde marketing

Als je weet wié je klant is en je je ideale klant beter leert kennen, kunnen marketingboodschappen worden gepersonaliseerd. Je kan je doelgroep nóg gerichter aanspreken en inhoud bieden die aansluit bij hun specifieke behoeften, uitdagingen en interesses. Hierdoor wordt de betrokkenheid vergroot, wat dan weer goed is voor een hogere conversie.


Efficiëntere marketingbudgetbesteding

Door je ideale klant te begrijpen en te snappen wat jouw doelgroep beweegt, kunnen marketingbudgetten effectiever worden toegewezen. Zo kan bijvoorbeeld gerichter worden geadverteerd op de kanalen waar je doelgroep actief is, waardoor verspilling van middelen wordt geminimalseerd, terwijl de impact van je campagnes maximaal is. Willen we dat niet allemaal?


Verbeterde productontwikkeling

In deze dynamische wereld is het belangrijk om in touch te blijven met je doelgroep. Een diep inzicht in je ideale klant stelt je in staat om producten of diensten te ontwikkelen die nauw aansluiten bij hun behoeften. Dit vergroot de kans op acceptatie in de markt en versterkt de loyaliteit van klanten.


Denk bijvoorbeeld aan het McDonalds menu dat per land varieert. Een ander voorbeeld: als jong meisjes keek ik altijd uit naar de zaterdagochtend, het enige moment in de week dat er tekenfilms op televisie waren. Of dat we naar de videotheek gingen om een film te huren. Mijn kinderen weten niet beter dat alles on demand is. Hello Netflix and Prime Video. Een hoewel er wat jaren tussen zitten, kijken ook zij Kuifje en spelen ook zij Super Mario.


Betere klantenservice

Door te weten wat je ideale klant waardeert en nodig heeft, kun je een klantenservice opzetten die proactief inspeelt op hun verwachtingen. Dit resulteert in tevreden klanten die eerder geneigd zijn om terug te komen.


Opbouwen van merkloyaliteit

Een diepgaand begrip van je ideale klant stelt je in staat om een merkidentiteit op te bouwen die resoneert met je doelgroep. Dit creëert een emotionele band en bevordert merkloyaliteit, wat essentieel is in een concurrerende markt. Gotta love Chanel.


Differentiatie in de markt

Door je te richten op je ideale klant en unieke waarde te bieden die aansluit bij hun specifieke behoeften, kun je je onderscheiden van de concurrentie. Het creëert een positieve perceptie en maakt je bedrijf aantrekkelijk voor potentiële klanten. Coolblue heeft dit helemaal begrepen, terwijl BCC failliet ging.


Verhoogde kansen voor cross-selling en up-selling

Een diepgaand klantbegrip opent de deur naar cross-selling en up-selling mogelijkheden. Je kunt aanvullende producten of upgrades aanbieden die passen bij de behoeften en interesses van je klanten, waardoor de gemiddelde transactiewaarde stijgt.


Zo ging Fortnite een samenwerking met LEGO aan (om meer volwassenen en kinderen het spel te laten spelen). Afgelopen week speelden 2,3 miljoen gamers tegelijk deze uitbreiding. Het spel is gratis, maar in het spel wordt je als gamer verleid om dingen in het spel te kopen. Probeer die verleiding maar eens te weerstaan!Het grondig kennen van je ideale klant is geen eenmalige inspanning, maar eerder een continu proces. Klantbehoeften en marktomstandigheden evolueren en het aanpassen van je strategieën aan deze veranderingen is essentieel. Het investeren in het begrijpen van je ideale klant legt de basis voor duurzaam zakelijk succes en zorgt ervoor dat je relevant blijft in een snel veranderende zakelijke omgeving. Het is niet alleen een strategie, maar een commitment aan het opbouwen van sterke en waardevolle relaties met je klanten.


Alles gaat veranderen als jij de taal leert spreken van jouw ideale klant. Was deze blogpost nuttig voor je en zou je jouw specifieke situatie eens willen bespreken? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Over Carole


Drs. Carole H. Teertstra - Matthijsse is Communicatie Consultant voor kennisexperts en ambitieuze ondernemers en eigenaar van MATTHIJSSE Premium Communicatie. Op dit blog deelt zij haar ervaringen, inzichten en antwoorden op de meest gestelde vragen.


Volg haar op LinkedIn. en neem contact op per e-mail: info@carolematthijsse.com

Comments


bottom of page