top of page

Vergeet AI (even). Hoe verbeter je je EI en word je een nóg betere leider?

De laatste ontwikkelingen rondom AI kunnen niemand zijn ontgaan, waardoor we het belang van EI bijna zouden vergeten. Emotionele intelligentie (EI) is een cruciale vaardigheid voor elke leider. Het vermogen om emoties te begrijpen, te beheren én effectief te gebruiken, heeft directe invloed op het succes van je bedrijf en je relaties met medewerkers en stakeholders. Hoe verbeter je deze vaardigheden en hoe til je je leiderschap naar een hoger niveau?


Zelfbewustzijn en zelfregulatie

Emotionele intelligentie begint met zelfbewustzijn. Herken én begrijp je je eigen emoties? Reflecteer eens wat vaker op je gevoelens en de oorzaken ervan. Wat zijn je triggers? Hoe reageer je eigenlijk in stressvolle situaties? Zodra je je hier meer bewust van bent, zal je hier in de toekomst extra waakzaam op zijn.


Zelfregulatie gaat over het vermogen om je emoties te beheersen en effectief te reageren, zelfs in stressvolle situaties. Dit is bijzonder belangrijk voor leiders, omdat ze vaak onder grote druk staan. Vind je dit lastig? Technieken als ademhalingsoefeningen, mindfulness of time-management zijn goede tools om je emoties in evenwicht te houden en kalm te blijven in stressvolle tijden. Dit hoeft overigens helemaal niet zweverig te zijn, elke dag een wandeling in de buitenlucht doet bijvoorbeeld ook wonderen.


Oefen empathie

Empathie is het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen en je in hun schoenen te plaatsen. Als CEO is het belangrijk om te luisteren naar medewerkers, klanten en partners en hun standpunten en gevoelens serieus te nemen. Dit helpt bij het opbouwen van sterke relaties en het nemen van weloverwogen beslissingen.


Daarbij is het ook van belang dat je hier je non-verbalen communicatie op afstemt: laat ook zien dat je luistert. Je zal niet de eerste leider zijn die wel degelijk luisterde, maar dit niet visueel ondersteunde (en bijvoorbeeld ondertussen met een telefoon in de hand zat), waardoor de ander zich alsnog niet gehoord voelde. En dat is minstens zo belangrijk. Weet je van jezelf dat empathie niet je sterkste kant is? Zorg dan dat je iemand in de arm neemt die je hierin begeleidt.


Effectieve communicatie en conflictbeheersing

Goede communicatie is een essentieel onderdeel van EI. Leer hoe je je boodschap op een duidelijke en empathische manier kunt overbrengen. Dit omvat ook het vermogen om te luisteren zonder oordeel en om non-verbale signalen te begrijpen. Over effectieve communicatie en het belang ervan heb ik al vaker geschreven, wellicht interessant deze blogposts er nog eens op na te slaan.


Als leider is het onvermijdelijk dat je te maken krijgt met conflicten. Het is belangrijk om de conflicten op een constructieve manier te benaderen, zonder te worden overweldigd door emoties met het risico je hierdoor te laten leiden. Probeer afstand tot het conflict te creëren zodat je het grote plaatje ziet, ontwikkel vaardigheden voor conflictoplossing en zoek naar oplossingen waar iedereen baat bij heeft.


Zelfmotivatie

Als leider moet je jezelf en anderen kunnen blijven motiveren, zelfs (juist!) in uitdagende tijden. Stel duidelijke doelen en blijf gemotiveerd om deze te bereiken. Leer om te gaan met tegenslagen en teleurstellingen en gebruik ze als leermomenten om te groeien als leider waarbij je het doel in zicht houdt.


Training en coaching

Vind je het lastig hier zelf bewust met het bovenstaande om te gaan? Het is van nature niet je sterkste kant, er zitten al te weinig uren in een dag en je hebt al zoveel aan je hoofd. Overweeg dan het volgen van cursussen in emotionele intelligentie of win advies in van een coach of adviseur die je daarbij kan begeleiden. Als communicatieadviseur is mijn empatisch vermogen en het goed kunnen luisteren misschien wel het aller belangrijkst. Mijn rol voor leiders omschrijf ik dan ook vaak als 'spiegel' of 'advocaat van de duivel'. Mijn observaties wil je misschien niet altijd horen, maar het helpt als iemand anders je een spiegel voorhoudt en dit ook tegen je durft te zeggen, zodat we hieraan kunnen werken. Immers, hier is voor iedereen altijd ruimte om te groeien en zelf heb je nou eenmaal niet altijd door hoe je overkomt. Partners of werknemers vinden het waarschijnlijk erg lastig om die spiegel voor te houden vanwege de werkrelatie, dus juist een outsider kan deze rol goed vervullen.


Het verbeteren van je emotionele intelligentie als CEO of high-performance ondernemer vergt tijd en toewijding, maar het heeft aanzienlijke impact op het succes en de groei van je bedrijf. Door bewust te werken aan je zelfbewustzijn, zelfregulatie, empathie, communicatie, conflictbeheersing, zelfmotivatie en door het zoeken naar professionele begeleiding, kun je een effectievere en bedreven leider worden die in staat is om te gedijen in de uitdagende wereld van het ondernemerschap.


Alles gaat veranderen als jij de taal leert spreken van jouw ideale klant. Was deze blogpost nuttig voor je en zou je jouw specifieke situatie eens willen bespreken? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Over Carole


Drs. Carole H. Teertstra - Matthijsse is Communicatie Consultant voor kennisexperts en ambitieuze ondernemers en eigenaar van MATTHIJSSE Premium Communicatie. Op dit blog deelt zij haar ervaringen, inzichten en antwoorden op de meest gestelde vragen.


Volg haar op LinkedIn. en neem contact op per e-mail: info@carolematthijsse.com

Comments


bottom of page