top of page

Het geheim van een goed persbericht

Een goed geschreven persbericht is een krachtig communicatiemiddel dat de media kan aantrekken en de gewenste boodschap effectief kan overbrengen. Of je nu een nieuw product wilt introduceren, belangrijk nieuws wilt delen of de aandacht wilt vestigen op een evenement, het schrijven van de perfecte persbericht vereist zorgvuldige aandacht voor detail. Hoe schrijf je een persbericht dat opvalt en succesvol is?Bepaal het doel en de doelgroep

Voordat je begint met schrijven, is het zaak dat je het doel van het persbericht bepaalt. Wat wil je bereiken met het persbericht? Identificeer ook je doelgroep, oftewel de journalisten en media die je wilt benaderen. Deze informatie helpt je om je boodschap gericht en effectief te formuleren en voorkomt dat je schiet met hagel.


Schrijf een sterke kop

De kop is het eerste wat de journalisten en lezers zien. Zorg ervoor dat je kop beknopt, pakkend en informatief is. Het moet de aandacht trekken en direct de essentie van je nieuws weergeven.


Start off strong

De inleiding van je persbericht moet de belangrijkste informatie bevatten: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Wees beknopt en houd je inleiding binnen één of twee alinea's. Hiermee maak je duidelijk waar het persbericht over gaat en waarom het nieuwswaardig is.


Ontwikkel de kernboodschap

Na de inleiding moet je de kernboodschap van je persbericht verder ontwikkelen. Gebruik de daaropvolgende alinea's om meer details, achtergrondinformatie en citaten van belangrijke betrokkenen te geven. Houd de informatie relevant, interessant en makkelijk te begrijpen.


Zorg voor een duidelijke opmaak

Een goed opgemaakt persbericht is gemakkelijk te lezen en navigeren. Gebruik korte alinea's, subkopjes en bullet points om de tekst overzichtelijk te maken. Vergeet niet je contactgegevens, inclusief telefoonnummer en e-mailadres, aan het einde van het persbericht te vermelden en zorg dat je beeldmateriaal in hoge resolutie paraat hebt.


Houd het objectief en vermijd jargon

Schrijf je persbericht in een objectieve toon en vermijd overdreven promotie. Journalisten willen feitelijke informatie, dus wees duidelijk en concreet. Vermijd superlatieven, jargon en technische termen die voor lezers moeilijk te begrijpen zijn.


Sluit af met een krachtige slotzin

Eindig je persbericht met een sterke slotzin die de essentie van je boodschap samenvat. Zorg ervoor dat deze zin beklijft en nieuwsgierigheid wekt. Zelf voeg ik ook altijd een korte paragraaf met achtergrondinformatie over het bedrijf of de organisatie toe.


Een final check

Voordat je je persbericht verstuurt, is het van cruciaal belang om het grondig te controleren en te bewerken. Let op spelling- en grammaticafouten, zorg ervoor dat alle feiten correct zijn en dat de tekst helder en leesbaar is.


Het schrijven van een perfect persbericht vereist zorgvuldige planning, aandacht voor detail en een goed begrip van je doelgroep. Met deze tips creëer je een persbericht dat opvalt en effectief communiceert met de media. Met een goed geschreven persbericht vergroot je de kans op media-aandacht, het genereren van interesse en het verspreiden van je boodschap naar een breder publiek. Ik help je hier graag bij!Wist je dat...

Je vandaag nog per mail (info@carolematthijsse.com) contact met mij kan opnemen om te ontdekken hoe ik als externe communicatieadviseur jouw bedrijf kan helpen bij het bereiken van effectieve en succesvolle communicatie?


Over Carole


Carole Matthijsse is zelfstandig Management Consultant gespecialiseerd in Strategische Communicatie en Events. Op dit blog deelt zij haar ervaringen en inzichten op het gebied van communicatie en ondernemerschap.


Volg haar op LinkedIn.

Comments


bottom of page