top of page

Hoe word je een betere netwerker?

Netwerken. De één is als een vis in het water, de andere voelt zich als een vis op het droge... In de snelle wereld van het bedrijfsleven is netwerken vaak de sleutel tot het ontdekken van nieuwe kansen, het opbouwen van waardevolle relaties en het bevorderen van je carrière. Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint in je vakgebied, het verbeteren van je netwerkvaardigheden is een gegarandeerde manier om je professionele reis te versnellen. Wat zijn de drie sleutels tot goed netwerken en hoe verbeter je je netwerkvaardigheden?



Netwerkvaardigheden zijn bekwaamheden die je helpen contact te leggen met anderen, een goede verstandhouding op te bouwen en deze verbindingen te benutten voor persoonlijke en professionele groei. Netwerken is voor kennisexperts en ambitieuze ondernemers onvermijdelijk en het kan ontzettend veel opleveren.. mits je je netwerkvaardigheden op de juiste manier inzet.


Waarom zou je je netwerkvaardigheden verbeteren?

Banen zijn altijd 'op mijn pad gekomen' via mijn netwerk en sinds ik mijn eigen bedrijf heb, komen zo mijn klanten bij mij terecht. Je kan het toeschrijven aan geluk, maar ik weet dat sterke communicatieve vaardigheden en empatisch vermogen hieraan ten grondslag liggen.


Netwerken biedt toegang tot kansen en het kan de deur openen naar nieuwe banen, partnerschappen of samenwerkingen die anders niet op je pad zouden zijn gekomen. Daarnaast kan het opbouwen van relaties met mentoren en leiders in de branche je professionele ontwikkeling versnellen. Ook kan je via netwerken waardevolle inzichten verwerven en op de hoogte blijven van trends in jouw branche. Naarmate je vaardigheden verbeteren, neemt ook je zelfvertrouwen toe in sociale en professionele situaties en gaat het netwerken je steeds makkelijker af. And the cycle continues...


De drie sleutels tot de kunst van het netwerken

1. Wees jezelf

Het opbouwen van betekenisvolle verbindingen begint met authenticiteit. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent of een façade op te zetten om anderen te imponeren. Dat is niet alleen niet vol te houden (of waar te maken), mensen prikken er doorheen. Echtheid is juist aantrekkelijk en legt de basis voor diepere relaties.


2. Luister écht 

Niets is erger dan dat je met iemand staat te praten die over je schouder de ruimte scout op zoek naar de volgende. Er wordt misschien wel gehoord wat je zegt, maar er wordt niet echt naar je geluisterd. De kunst van effectief netwerken houdt niet alleen in dat je praat, maar ook dat je actief luistert. Toon oprechte interesse in de verhalen, uitdagingen en doelen van anderen. Dit eenvoudige gebaar van luisteren kan je helpen hun behoeften te begrijpen en hoe je van hulp kunt zijn. Bonuspunten als je onthoudt waar je met degene over hebt gesproken, zodat je er de volgende keer dat je elkaar weer ziet, naar kan vragen.


3. Geven en nemen

Succesvol netwerken draait om geven, niet alleen om nemen. Bied je expertise, steun of middelen aan de mensen in je netwerk. Hoe meer je bijdraagt aan anderen, hoe waarschijnlijker het is dat ze jou helpen wanneer jij het ooit nodig hebt. Laat niet alleen je gezicht zien als je anderen nodig hebt, maar bouw aan een duurzame relatie waar je beiden op de langere termijn de vruchten van plukt.


Hoe maak je professioneel netwerken makkelijker?


"Jij gaat mee naar die netwerkborrel. Neem een stapel visitekaartjes mee en zorg dat je deze aan het einde van de avond kwijt bent", kreeg ik ooit als ambitieuze twintiger van een manager te horen.


Zo wordt netwerken een opgave en een 'moetje', terwijl dit echt niet zo hoeft te zijn. Je kan het jezelf zo veel makkelijker en leuker maken. Hoe?


  • Stel duidelijke doelen. (En dan niet dat die stapel visitekaartjes geforceerd uitdelen), Wat wil je bereiken door te netwerken? Hou dit in gedachten en leg de lat niet te hoog. Eén leuk nieuw contact kan al het begin zijn van een mooie samenwerking.

  • Profiteer van online platforms. Zelf maak ik graag gebruik van LinkedIn om in contact te blijven of te komen met gelijkgestemde professionals. Ook kan je je aansluiten aan branche-gerelateerde groepen om je expertise te delen.

  • Woon branche-gerelateerde evenementen bij. De komende maanden zal er geen gebrek aan zijn. Conferenties, seminars, workshops, borrels, diners: allemaal uitstekende gelegenheden om mensen uit je vakgebied te ontmoeten. Al laat je maar even je gezicht zien, het is een mooie kans om in gesprek te raken en wie weet waar het toe kan leiden.

  • Niet te onderschatten; je elevator pitch. Formuleer een beknopte en boeiende introductie waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en voor wie. Oefen hem een paar keer!

  • Volg op! Dit wordt zo vaak vergeten. Neem de tijd om na een evenement een berichtje te sturen naar degenen met wie je gesproken hebt. Zo behoud je de verbinding, maar het kan ook een eerste stap zijn naar een volgende afspraak. Ben je niet in de gelegenheid geweest iemand te spreken die je wel graag had gesproken? Ook dit kan je in een bericht naar diegene sturen en je hebt direct een inhaker voor een volgende keer dat je elkaar weer ziet.


Het verbeteren van je netwerkvaardigheden is een strategische zet, maar maakt het niet te geforceerd. Hoe natuurlijker het je afgaat, hoe meer ontspannen je bent en hoe meer open je uitstraling zal zijn. Authenticiteit, actief luisteren en waarde-uitwisseling staan centraal, waarbij netwerken een wisselwerking is. Stel duidelijke doelen en wees proactief in het opbouwen én koesteren van relaties. En vooral: heb plezier!

Zou je jouw specifieke situatie eens willen bespreken? Neem dan gerust contact op.

 

Over Carole


Carole Matthijsse is Communicatie Consultant voor kennisexperts en ambitieuze ondernemers en eigenaar van MATTHIJSSE Premium Communicatie. Op dit blog deelt zij haar ervaringen, inzichten en meest gestelde vragen.


Volg haar op LinkedIn. en neem contact op per e-mail: info@carolematthijsse.com

bottom of page