top of page

Vermijd de valkuilen: Waarom een Brand Manual onmisbaar is voor jouw bedrijf

Het is een essentieel referentiedocument voor interne en externe partijen om het merk op een consistente en herkenbare manier te presenteren en te communiceren. Toch wordt het schrikbarend vaak vergeten! Het niet hebben van een Brand Manual kan leiden tot een reeks problemen en risico's die de groei en het succes van je merk kunnen belemmeren. Hoe?


Wat een is Brand Manual?

Een Brand Manual is een document dat alle richtlijnen en specificaties bevat die nodig zijn om consistentie en coherentie te waarborgen in de presentatie van een merk. Het bevat informatie over het merk, zoals de merkstrategie, de visuele identiteit (zoals logo's, kleuren, typografie, en beeldgebruik), de tone-of-voice voor communicatie, merkwaarden en richtlijnen voor het gebruik van het merk in verschillende contexten en media.


Veel ondernemers denken dat ze er bij het hebben van een naam en een logo er wel zijn. Vervolgens zijn ze voor de creatie van elke communicatie-uiting te veel tijd en energie kwijt om de specialist goed te kunnen briefen. Of nog erger; iemand ander heeft de naam bedacht en het logo geselecteerd en weet eigenlijk niet waarom, waardoor de specialist niet goed gebriefd kán worden en de resultaten eigenlijk altijd tegenvallen (wat dan weer zonde van het geld is). Elke uiting voelt als een losse flodder, omdat de rode draad ontbreekt.


Een Brand Manual is om aantal redenen essentieel voor jouw bedrijf:


Consistentie

Zonder een Brand Manual loop je het risico op inconsistentie in je visuele en verbale communicatie, wat kan leiden tot verwarring bij je publiek en een verzwakte merkidentiteit.


Verwarring

Zonder duidelijke richtlijnen kunnen medewerkers, partners en externe partijen verward raken over hoe je merk moet worden gepresenteerd en gebruikt, wat de geloofwaardigheid van je merk kan aantasten.


Merkverwatering

Een gebrek aan consistentie kan leiden tot merkverwatering en verwarring over wat je merk vertegenwoordigt, waardoor het moeilijker wordt om je te onderscheiden in een competitieve markt.


Juridische risico's

Het ontbreken van richtlijnen over het gebruik van merkelementen kan leiden tot inbreuk op merkrechten en juridische geschillen, met mogelijke financiële en reputatieschade tot gevolg.


Verlies van geloofwaardigheid

Een onsamenhangende merkpresentatie kan afbreuk doen aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je merk, waardoor potentiële klanten mogelijk worden afgeschrikt.


Kortom, een Brand Manual is niet alleen een investering in de consistentie en cohesie van je merk, maar ook een noodzakelijke stap om de risico's van een onsamenhangende merkidentiteit te minimaliseren.


Beschikt jouw bedrijf nog niet over een Brand Manual? Ik vertel je graag hoe we een sterk fundament voor jouw merk kunnen bouwen. Indien nodig werk ik hierbij samen met beste grafisch ontwerpers, webdevelopers en tekstschrijvers. Het gaat jou een krachtig merk opleveren en daarnaast meer tijd, energie en geld. Een no-brainer dus!


 

Over Carole


Drs. Carole H. Teertstra - Matthijsse is Communicatie Consultant en eigenaar van MATTHIJSSE Premium Communicatie. Op dit blog deelt zij haar ervaringen, inzichten en antwoorden op de meest gestelde vragen.


Volg haar op LinkedIn. en neem contact op per e-mail: info@carolematthijsse.com


Comments


bottom of page