top of page

Waarom bedrijven Corporate Communicatie niet kunnen verwaarlozen

Ben jij het type dat denkt: "Communicatie? Dat doen we er toch gewoon even bij?" Dan ben je niet alleen. Ik heb het zo vaak zien gebeuren. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak hebben we niet gewenst dat we een slechte situatie beter hadden aangepakt? Of dat we een relatie met een klant beter hadden onderhouden?


De afgelopen twintig jaar heb ik een aantal redenen voorbij zien komen waarom bedrijven niet of onvoldoende investeren in corporate communicatie. Misschien herken je jezelf er wel in:


🚩 We beschouwen het als een onnodige uitgave en geven liever prioriteit aan andere operationele kosten.

🚩 We zijn gericht op korte termijnresultaten en corporate communicatie zien we als een langetermijninvestering die mogelijk geen direct meetbare winst oplevert.

🚩 We begrijpen niet volledig de waarde en het belang van effectieve corporate communicatie voor het opbouwen van een sterk merk en het behouden van goede relaties met belanghebbenden.

🚩 We erkennen het belang ervan wel, maar beschikken niet over de interne expertise om het effectief uit te voeren.


Het begon al tijdens mijn studie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam: het verdedigen van mijn vakgebied. Communicatie blijkt vaak het onderschoven kindje ("Iedereen kan toch communiceren?!"), maar het ligt aan de basis van élke relatie, of dit nou professioneel of privé is.


Wat zijn de mogelijke negatieve gevolgen van het niét investeren in corporate communicatie?


  • Gebrek aan communicatie kan leiden tot wantrouwen bij belanghebbenden, zoals klanten, investeerders en werknemers, wat de reputatie van het bedrijf kan schaden.

  • Zonder effectieve communicatie kunnen negatieve gebeurtenissen of misverstanden uit de hand lopen en de reputatie van het bedrijf schaden.

  • Bedrijven kunnen kansen missen om positieve relaties op te bouwen en zich te onderscheiden van concurrenten door gebrek aan communicatie en betrokkenheid.

  • Zonder een duidelijke communicatiestrategie kunnen werknemers, klanten en andere belanghebbenden zich minder verbonden voelen met het bedrijf, wat de loyaliteit en betrokkenheid kan verminderen.


Je kan je het je simpelweg niet permitteren om er niet in te investeren als je een lange termijnvisie hebt voor jouw bedrijf.


Wil je je als bedrijf onderscheiden in een concurrerende markt? Erken dan de waarde van corporate communicatie en investeer in effectieve communicatiestrategieën om positieve resultaten op lange termijn te behalen. En uiteraard vertel ik je er graag meer over!

 

Over Carole


Drs. Carole H. Teertstra - Matthijsse is Communicatie Consultant en eigenaar van MATTHIJSSE Premium Communicatie. Op dit blog deelt zij haar ervaringen, inzichten en antwoorden op de meest gestelde vragen.


Volg haar op LinkedIn. en neem contact op per e-mail: info@carolematthijsse.com


Comments


bottom of page